top of page
Search
  • Writer's picturePsiholog Iulia Avram

COPILUL MEU NU MA ASCULTA!

Updated: Jun 1, 2021

Cele mai frecvente nemultumiri ale parintilor sunt acelea ca nu sunt ascultati de catre copilul lor si ca intampina dificultati in crearea unei relatii mai bune cu copilul lor. Inainte de a discuta despre ce strategii aplicam in situatia in care copilul trebuie sa faca ceva ce ii solicitam dar nu vrea, va invit sa ne indreptam atentia spre asteptarile pe care le avem de la ei.


"Ce iti doresti de fapt de la copilul tau?", "Care este comportamentul pe care il doresti schimbat?"


Doresti sa fii ascultat in legatura cu toate solicitarile tale ? Iti doresti un copil caruia sa ii spui sa fie cuminte si imediat sa faca ceea ce ii ceri ? Inainte de a cere copilului obedienta, poate ar trebui sa te intrebi daca asteptarile tale sunt realiste.


Un copil nu este un bun ascultator, pentru ca el este un bun imitator. Asa ca poate noi, ca parinti, in aceasta etapa din viata lor ar trebui sa spunem mai putin, si sa facem mai mult. Mai mult decat atat: un copil 100 % docil se va transforma intr-un adult 100 % docil, care va invata inca de la o varsta frageda ca a-i asculta pe ceilalti si a le obtine acceptarea este o modalitate de a-si implini nevoile emotionale.


Pe de alta parte este bine de stiut, cu cat avem mai grija sa umplem "rezervorul emotional" al copiilor nostri cu atentie, afectiune, aprobare si apreciere, cu atat un copil se va simti mai iubit, mai in siguranta si cu atat este mai probabil ca el sa fie cooperant si sa se supuna mai repede regulilor si solicitarilor noastre.


Si uneori, putin timp petrecut cu copilul pentru ceea ce aparent este un capriciu, poate salva 2 ore de intreruperi, intrebari si in final certuri... IUBIREA este fundamentul, baza pe care putem sa venim si sa avem diferite solicitari.


Ce facem totusi in acele momente in care copilul totusi nu vrea sa ne asculte? Raspunsul pe care il dau parintilor este urmatorul: Sa ne alegem cu grija bataliile pe care le ducem cu copii.


Chiar este relevant sa ii impunem cu ce tricou se imbraca? Sau ca insista ca vrea sosetele cu Mickey Mouse (si doar cu ele se incalta)? Sau ca vreau caciula cu Spiderman si nimic altceva nu il multumeste?


Nu, nu putem avea putem avea asteptarea ca un copil sa ne asculte de fiecare data. Ar fi o asteptare nerealista si ar pune mult prea presiune atat pe noi ca parinti cat si pe umerii (inca) fragili ai copiilor nostri. Il putem lasa sa aleaga daca sambata dimineata vrea sa mearga in parc cu bicicleta si nu la Gradina Zoologica atat timp cat obiectivul meu ca parinte este atins: vom iesi impreuna la aer curat, vom petrece timp de calitate impreuna, va socializa cu copii de varsta lui. Si iata cum putem stabili in mod sanatos o regula!


Vestea buna este ca parintii care nu au exagerat cu un stil autoritar, si care lasa libertatea de alegere copilului in legatura cu micile actiuni din viata lui, se vor bucura de un copil care ajunge sa fie ascultator intr-o masura mai mare decat copii parintilor care au exagerat cu solicitarea obedientei.


Poate nu e usor sa alocam intotdeauna timp pentru dezbateri si parlamentari cu copilul, si e si firesc sa fie asa.


Efectul este extraordinar mai ales pe termen lung: vom educa un copil autonom, care va putea lua decizii singur, care nu va avea nevoie intotdeauna de aprobarea celorlalti si mai ales va ajunge un adult matur emotional si care va avea incredere in sine.

Si in final, nu asta ne dorim ca parinti ?


6 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page