“ Sa fii puternica “ pare a fi un indemn din ce in ce mai frecvent intalnit. Femeia trebuie sa fie puternica, adica sa “nu mai fie sensibila”, sa fie mai barbata cum s-ar zice.
Carevasazica, sensibilitatea este ceva ce trebuie sa lasam in urma, este un defect ce ne impiedica sa ajungem pe scara sociala pe ale carei culmi se afla alte doamne de fier.
Am crescut intr-o societate in care mitul sacrificiului feminin este inca prezent si fertil. O parte din noi au crescut aratandu-li-se ca trebuie sa se sacrifice pentru familie si pentru copii, pentru ca nu-i asa “o femeie isi urmeaza barbatul” si pentru ca de multe ori sentimentul valorii personale echivaleaza cu a fi o mama buna. Ca drumul in viata trebuie musai sa treaca prin “a te casatori” si a avea copii.
“A pune copii si binele familiei pe primul loc si abia apoi te poti gandi si la tine “ este atat de inradacinat in felul de a fi si simti incat, poate si cele mai mici actiuni de grija fata de propria persoana pot fi insotite de sentimentul de vinovatie. Asta daca mai ramane timp de sport, vizite la medic si hrana sanatoasa. Doar ar trebui sa poti sa le faci si pe astea, ce-i asa mare lucru ?
Lupta pentru egalitatea intre sexe a ajuns sa promoveze imaginea femeii atotputernice, care se “lupta” cu barbatii pentru posturi de management, care naste in drum spre birou, intarca copii la 4 luni de la nastere si revine pe baricade la birou.
Zilnic ajungem fara sa ne dam seama sa jucam piesa de teatru a “femeii puternice”, care ascunde angoase, depresii, drame, dureri care urla in interior.
Vulnerabilitatea, sensibilitatea sunt anulate, pentru ca trebuie sa poti sa te ridici la inaltimea stereotipului de a fi femeia invincibila, un fel de Superwoman cotidian, ce jongleaza cu usurinta si dibacie intre rolurile de mama, partenera, fiica, profesionist s.a. Sa nu uit, e musai sa le faca dintr-o postura de echilibru emotional, si musai sa fie eleganta, machiata si cu zambetul pe buze.
Cred ca a fi cu adevarat puternica, inseamna sa te scoti din acest stereotip, sa devii autentica, sa intelegi ca nu e tabu sa nu mai poti, sa ai limite personale pe care sa le respecti, sa ceri ajutor. Sa ai curajul sa iti iei timpul inapoi. Sa intelegi ca desi poti sa duci multe, nu trebuie sa o faci. Sa intelegi ca Esti si Faci atat cat poti de mult si de bine. Si asta e suficient.
Ca viata nu inseamna numai check-listuri si taskuri.
Ca a fi sensibila este o putere in sine si ca are un rol important: acela de a nu te pierde pe tine !
photocredit:maryannclements.com
Comentarios