top of page

Psihoterapia iti va oferi un cadru complet confidential, in care vei putea sa iti exprimi cu incredere emotiile, problemele, temerile, fara sa te simti judecat.

 

Impreuna vom identifica obiectivele tale specifice, vom stabili ritmul de schimbare care ti se potriveste, vom cauta solutiile care au sens pentru tine. Trecutul il exploram pentru a te ajuta sa identifici felul in care acesta influenteaza comportamentul si convingerile pe care le ai despre tine, despre viata, despre ceilalti.

 

De multe ori, procesul terapeutic din cabinet se va prelungi si in viata ta de zi cu zi, prin teme sau microactiuni care iti vor fi propuse. Aceste teme au rolul de a continua procesul de schimbare care s-a declansat in interactiunea cu terapeutul tau.

01
02

Prima sedinta de psihoterapie

In cadrul primei sedinte vom explora care sunt motivele care te-au adus la noi, ce anume nu functioneaza in viata ta sau ce anume ti-ai dori sa schimbi. Cum ar arata viata ta daca problema ta nu ar exista? Este una din intrebarile care iti vor fi propuse spre reflectare in etapa de inceput a procesului de consiliere. Vom identifica impreuna ce ai facut deja pana in aceasta etapa legat de problema ta si daca au fost momente in care aceasta nu a aparut sau intensitatea ei nu a fost atat de mare. Vom explora ce a mers si ce nu a mers in confruntarea cu problema.

 

Vom discuta despre ce astepti sa se intample in sedinte cat si despre ce asteptari ai de la psihoterapeutul tau. Totodata, la sfarsitul fiecarei sedinte ti se va cere feed-backul in legatura procesul de psihoterapie, daca a fost util pentru tine, daca te-a deranjat ceva, daca te asteptai la altceva. Parerea ta este esentiala, iar procesul va fi adaptat in functie de nevoile tale.

03

Inainte de intalnirea propriu-zisa este necesara o programare. Te rugam sa folosesti datele de la rubrica Contact pentru a stabili o intalnire sau pentru a cere detalii suplimentare.

 

Durata unei sedinte este de 50 de minute. In cazul in care ai o nevoie speciala, durata se poate prelungi, fara insa a depasi 2 ore. In cazul in care nu reusesti sa ajungi la o intalnire, te rugam sa ne anunti cu cel putin 24 de ore inainte. In cazul in care se intampla sa nu ne anunti in timp util, vei suporta costul sedintei intrucat ora respectiva a fost rezervata special pentru tine.

 

De obicei la sfarsitul primei intalniri vom stabili care va fi data urmatoarei intalniri. Sedintele au loc o data pe saptamana, iar pe masura ce lucrurile avanseaza pentru tine, acestea sa vor distanta in functie de algerea pe care tu o faci, la doua spatamani, odata pe luna etc.

04

La inceputul procesului psihoterapeutic adesea, pacientii se intreaba cat de repede se vor face bine, in cat timp vor disparea starile, simptomele etc.

 

Mai jos sunt cateva sugestii in legatura cu ce presupune procesul terapeutic si ce poate face fiecare ca sa poata obtine cele mai bune rezultate atunci cand fac primii pasi pe drumul catre schimbare:

 

  • alegerea unui terapeut cu care te simti confortabil;

  • identificarea propriilor obiective

  • discutia deschisa despre ingrijorarile, problemele tale;

  • intelegerea cadrului terapeutic;

  • consecventa in a produce schimbarea in actiunile tale.

05

O problema nu poate fi rezolvata cu acelasi tip de gandire cu care a fost creata. Cu alte cuvinte daca ai o problema incearca sa faci ceva diferit fata de ceea ce faci de obicei. Uneori, diferit poate insemna chiar sa nu faci nimic. "Nimic" in acest context poate insemna mai mult sau mai bine decat perseverenta in a repeta aceleasi lucruri deja incercate.

 

Cu alte cuvinte, suntem convinsi ca ai incercat pana acum rezolvarea problemei tale de mai multe ori, ba chiar ai dovedit perseverenta in a aplica aceeasi solutie din nou si din nou. Psihoterapeutul poate fi acea voce obiectiva care te va face sa constientizezi ce inseamna acel "ceva diferit" pe care singur nu il poti vedea.

 

In anumite momente avem nevoie de cineva sa ne ghideze astfel incat lucruruile sa devina mai simple pentru noi, sa capete un alt sens si sa avansam mai repede pe drumul schimbarii.

 

E ca atunci cand inveti ca conduci masina - ai putea sa inveti sa conduci masina si singur, desigur? Insa in cat timp si cu ce efort?

 

Atunci cand problemele cu care te confrunti nu sunt atat de acute incat sa afecteze drastic calitatea vietii tale si/sau a celor din jur, majoritatea are tendinta de a gandi ca "merge si asa; cum am rezistat atat timp, pot trai si de acum inainte in celasi fel". Multi insa nu isi pun problema ca aceste comportamente, atitudini stau in calea unei vieti mai calitative, traita cu mai multa fericire, satisfactie, relaxare.

06

Psihoterapia nu trebuie sa se intinda neaparat pe mai multi ani. Fireste sunt mai multe tipuri de psihoterapii, astfel incat daca la un moment data in viata vei vrea analizezi (si) relatia cu parintii tai foarte probabil psihanaliza sau o terapie jungiana te vor ajuta. Aceste terapii se axeaza pe analiza trecutului, pe producerea insightului si analiza cauzelor care au produs anumite comportamente/probleme.

 

Alegerea tipului de psihoterapie se face si in functie de obiectivele tale si la urma urmei in functie de preferintele personale (in urma analizarii informatiilor). Totodata exista si terapii de scurta durata, axate pe solutii, pe resursele individuale si unice ale pacientului si pe rezolvarea problemelor din prezentul acestuia (psihoterapia cognitiv - comportamentala, terapia ericksoniaina, terapia strategica etc.).

 

Un psihoterapeut profesionist te va informa inca din prima sedinta asupra tipului de terapie pe care o practica si iti va explica in linii mari maniera de lucru. De cele mai multe ori rezultate bune vor obtine terapeutii care utilizeaza mai multe tipuri de interventii si strategii terapeutice, avand  in vedere obiectivele omului din fata lor.

07

Am reusit sa trec prin momente dificile si singur de multe ori. De ce sa apelez acum la un psiholog?

Desigur ca fiecare din noi trecem prin momente dificile de-a lungul vietii noastre; ele ne ajuta sa devenim mai puternici si sa ne descoperim resurse pe care nu stiam ca le avem. Pe de alta parte, faptul ca am trecut prin momente dificile nu inseamna intotdeauna ca data viitoare vom sti cum sa facem fata mai bine, mai usor, mai eficient, cu mai putine resurse emotionale.

 

Tot la fel cum cineva care are fobie de avion, si reuseste sa supravietuiasca unui zbor cu avionul, nu inseamna ca data viitoare va avea un zbor mai placut, cu un disconfort emotional redus.

 

Psihoterapia te va ajuta sa faci fata dificultatilor din viata ta intr-o maniera mai eficienta cu un travaliu emotional mai redus si intr-un timp mai scurt decat ai putea sa o faci pe cont propriu.

08

Alegem sa răspundem la aceasta intrebare cu o alta intrebare: de cate ori ai ales sa vorbesti cu cunoscuti (familie, prieteni etc) te-ai simtit mai bine?

 

Ei bine, psihologul este, daca vrei, un prieten profesionist, este cineva care poate fi obiectiv pentru tine atunci cand ai nevoie si care te poate ghida catre ceea ce iti doresti cu adevarat. Cu atat mai mult, treaba lui este aceea de a crea un cadru in care tu sa te simti suficient de securizat astfel incat sa nu te simti judecat. Mai mult decat atat, sa te simti valorizat si apreciat pentru ceea ce esti si faci.

 

Daca vorbim despre "a-i pasa" sau nu despre problemele tale, discutia devine mai complexa. Terapeutul te va asculta cu o latura obiectiva – este ceea ce are nevoie ca sa te poate indruma pe calea pe care vrei sa mergi. Insa nu vorbim in niciun caz despre o lipsa de emotii, sau nepasare.

 

Emotiile, empatia, sentimentele sunt instrumentele lui de lucru, mult prea valoroase pentru a nu le utiliza. Fara ele, un psihoterapeut nu ar putea "sa simta", sa se conecteza cu omul din fata lui, pentru ca inainte de toate orice proces terapeutic adevrat are la baza o relatie autentica cu pacientul.

09

Un psiholog care nu a trecut prin ce am trecut eu nu ma poate ajuta cu adevarat?

Desigur ca un psiholog nu poate trece prin multitudinea de experiente de viata prin care trec toti pacientii lui. Pe de alta parte, consideram ca un terapeut bun, poti deveni dupa ce ai acumulat o anumita experienta de viata, si dupa ce ai fost confruntat cu situatii care au contribuit la maturitatea emotionala si la intelegere suferintelor celor din jur.

 

Nu este nevoie intotdeauna sa treci prin exact aceleasi situatii pentru a putea ajuta, ci sa fi trecut prin suficiente experiente incat sa poti simti, intui, rezona cu fericirea, tristetea, depresia pe care o simte cel din fata ta.

 

Este nevoie sa iubesti oamenii, sa ii respecti si sa poti vedea in ei resursele/calitatile pe care pentru moment ei nu le vad in propria persoana. Si mai e nevoie sa le spui ca viata e frumoasa, si ca merita traita exact in momentele in care ei cred cel mai putin asta!

 

10

La aceasta intrebare ar fi mai potrivit sa raspundem cu una din istorisirile-metafora ale lui Milton Erickson, istorisire pe care eu o îndragesc.

 

"Intr-o zi, un cal necunoscut a patruns in curtea fermei la care am copilarit. Nimeni nu stia de unde venea, pentru ca nu avea nici un semn prin care sa poata fi identificat. Nici nu se punea problema sa pastram calul -cu siguranta ca apartinea cuiva. Tatal meu a hotarat sa-l duca la casa sa. A incalecat pe cal si l-a dus pe drum, sperand pur si simplu ca instinctual calul il va conduce spre casa. Intervenea numai atunci cand calul parasea drumul sa pasca iarba sau sa o ia pe camp. In aceste cazuri, tata il indruma ferm pe drum. Astfel, calul a fost returnat in scurt timp proprietarului. Acesta a fost foarte surprins sa-si revada calul si l-a intrebat pe tata:

- Cum ati stiut de unde venea calul si ca este al nostru?

Tata i-a raspuns:

- Eu n-am stiut, calul a stiut! Tot ce am facut a fost sa-l tin pe drum."

 

După care, Erickson a incheiat spunand:

- Cred ca aceasta este metoda de a face psihoterapie.

 

Un psihoterapeut nu iti va stabili niciodata obiective, directii catre care sa mergi. TU esti cel care le stie cel mai bine, chiar si atunci cand nu stii ca le stii... Terapeutul te va ajuta sa le descoperi, si va avea grija sa nu te abati din drumul tau...

 

Dorești o programare?

Trimite-ne un email, contacteaza-ne telefonic sau lasa-ne un mesaj!

bottom of page